fatro

Rok 2016

Rok 2016

FATRO KALENDARZ - 2016

Zagrożone gatunki

Aquila filippine
FATRO "WILDLIFE" COLLECTION

 

Orzeł filipiński, znany również jako "małpożer", to ptak drapieżny z rodziny jastrzębiowatych występujący endemiczne w filipińskich lasach. Jest uważany za jednego z największych orłów na świecie o długości wahającej się pomiędzy 86 i 102 cm, masie pomiędzy 4,7 a 8 kg i rozpiętości skrzydeł do 2m. Długie pióra na głowie i karku są jego charakterystyczną cechą,. W 1995 roku został uznany za narodowego ptaka Filipin. Jest gatunkiem zagrożonym wyginięciem, głównie w wyniku ogromnej utraty siedlisk spowodowanej wylesianiem terenów. Obecnie jego populacja szacowana jest na ok. 450 osobników.

 

Wkrótce zostaniesz przekierowany na oficjalną stronę Fatro.