fatro

Rok 2019

Rok 2019

FATRO KALENDARZ - 2019

Zagrożone gatunki

Giraffa camelopardalis
FATRO "WILDLIFE" COLLECTION

 

Żyrafa (Giraffa camelopardalis) jest najwyższym ssakiem na świecie. Największe populacje występują we wschodniej i południowej Afryce.
Ich głównym źródłem pożywienia są liście akacji. Samce osiągają 5,7 m wysokości, a samice są około 1 metra krótsze.

Ciąża żyraf trwa 15 miesięcy. Matki izolują się, aby rodzić, po czym wracają do grupy i współpracują z innymi samicami, aby wychować swoje potomstwo i chronić je przed atakiem drapieżników. Mogą żyć do 10-15 lat.
W ciągu ostatnich 30 lat kłusownictwo i niszczenie ich siedlisk spowodowało spadek populacji o 40%.

Wkrótce zostaniesz przekierowany na oficjalną stronę Fatro.