fatro

Rok 2020

Rok 2020

FATRO KALENDARZ - 2020

Zagrożone gatunki

Panthera uncia

FATRO "WILDLIFE" COLLECTION

 

Lampart śnieżny (Panthera uncia) jest kotem żyjącym w górach Azji Środkowej na wysokościach od 3000 do 6000 metrów. Waży od 30 do 75 kg. Dzięki grubemu futru toleruje bardzo niskie temperatury. Jego szerokie łapy działają jak rakiety śnieżne, które zapobiegają zapadnięciu się w śnieg. Długi ogon (80–100 cm) pełni również funkcję ochronną; lampart owija go wokół pyska, używając go jako „szalika”. W ciągu niespełna 20 lat liczba lampartów śnieżnych spadła o ponad 20%, a dziś szacuje się, że pozostało ich mniej niż 7 000. Największymi zagrożeniami dla egzystencji tego kota są utrata jego siedlisk, kłusownictwo i zmiany klimatu, które zagrażają przyszłości gór, w których żyje.

Wkrótce zostaniesz przekierowany na oficjalną stronę Fatro.